Stockholm International Team race regatta  2019 - 23 - 26 may

Fotograf Lennart von Sydow

Newport Harbor Yacht Club vann årets Stockholm International Team Race Regatta

Stockholm International Team Race Regatta seglades fredag, lördag och söndag, 24-26 maj, på Stockholms Ström. Det var fem lag från några av de ledande segelklubbarna i världen som deltog, åtta seglare i varje lag fördelade på två båtar.

Start på fredag morgon med information för alla funktionärer för att få hela organisationen på plats. Det krävs både många personer och båtar för att arrangera en Team Race Regatta. Halv nio var det dags för skepparmöte med information om funktionärsbåtar, domarbåtar och våra J/80-båtar samt om att banområdet första dagen var Ryssviken. Ett härligt seglingsområde nedanför Skansen, utanför Beckholmen och Navigationssällskapets hamn.

Fotograf Johan Granath

Dagen bjöd på perfekt väder med stadig S vind 4,8 m/s, i byarna drygt 9 m/s. Startområdet var trångt nära land och bryggor och gjorde starterna mycket spektakulära. Dagen flöt på mycket bra och vi hann med första och andra Round Robin som bestod av 20 starter, fyra starter per lag. Det var korta banor som seglades två varv och varje flight tog ca 12 minuter. Vinnare dag 1 blev NHYC med 7 segrar av 8 tätt följd av RTYC med 6 av 8.

Fotograf Johan Granath

Lördagens seglingar kunde genomföras utanför Stadsgården i västliga vindar på 4-7 m/s och fint väder, 15 starter hanns med. Det tar lite längre tid vid Stadsgården där vi måste ta hänsyn till de stora passagerarfartygen. Segrare i lördagens seglingar, som avslutades på söndag morgon med fem seglingar för att avsluta RR 3 och 4, blev åter NHYC med imponerande 8 segrar av 8 möjliga, RTYC hade 5 segrar av 8 möjliga.

Fotograf Peter af Klercker

Semifinaler mellan NHYC och KSSS samt RTYC och NYCC började straxt före 12 på söndagen i blandat väder, men mest regn och starka byar upp emot 12-16 m/s från SV.

Vi seglade åter i Ryssviken. På grund av tidvis kraftigt regn och starka vindbyar blev det mycket spännande seglingar. Speciellt vid starterna, det var trångt när två båtar som bevakar de två andra båtarna om bästa position och för att skydda varandra för att inte komma sist i mål.

Finalen mellan NHYC och RTYC avgjordes i tre mycket täta och spännande seglingar där NHYC vann med två segrar av tre.

Fotograf Lennart von Sydow
Fotograf Lennart von Sydow

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr förrättade prisutdelningen på GSYS hemmabas Nya Djurgårdsvarvet.

Fotograf lennart von Sydow

Resultat Stockholm International Team Race Regatta 2019
1 Newport Harbor Yacht Club, NHYC, USA
2 Royal Thames Yacht Club, RTYC, GBR
3 Kungliga Svenska Segel Sällskapet, KSSS, SWE
4 New York Yacht Club, NYYC, USA
5 Gamla Stans Yacht Sällskap, GSYS, SWE