Ny visuell identitet för GSYS

När klubben startade var vi del av ett internationellt team som utmanade om Americas Cup. Inga resurser sparades och klubben har under åren haft förmånen av en genomarbetad design som väl fyllt sin funktion. Men för dagens lilla klubb har designen en baksida i svåra typsnitt, och många detaljer och färger. Det är dyrt att trycka och brodera på merchandise, märken, trycksaker eller kläder.

När nu de senaste årens satsning på teamracing har gett klubben en allt mer tydlig position som landets ledande teamracing-klubb för kölbåtar, både nationellt och i internationella sammanhang. Samtidigt som vi engagerar allt från klassiker till radiostyrda racers, och håller en uppsjö av olika regattor. Därför ser vi ett större behov av en mer lätthanterlig och mer omfattande visuell identitet, för att komplettera klubben med ett större utbud av profilerad merchandise.

Vi har således tagit fram en mer anpassad och förenklad profil. Och har påbörjat arbetet att ta fram en grafisk manual för hantering och stringens. Vi kommer se profilen implementeras under våren och ny merchandise kommer tas fram löpande efter behov. Vi börjar steg för steg med hemsidan/Insta/Facebook/mailmallar etc. Sedan tar vi det som är slut i butiken och det vi har mest behov av som kepsar, bibs, klubbstandert, klisterdekaler etc.

Nu ska vi snarast fasa ut den gamla profilen som servat oss så väl. Och tills vidare är det inte fel att använda våra befintliga märken och merchandise, men ambitionen är att vi som medlemmar ska sträva efter att så snart det är möjligt föra den nya profilen.

/Informationskommittén (gm Thomas Lund och Marc Scherlin)
Stockholm i mars 2021

Vad är design-tanken?

Förenkling och reducering av designelement har styrt = enklare och mindre kostsamt att producera/applicera, läsbarhet. Tydligare på avstånd, samtidigt enkel så att den går att applicera i litet format.
Vi vill inte vara ytterligare en i mängden av marinblå klubbar, en sådan klubb har vi aldrig varit. Vi är inte rädda för att sticka ut och vi har vårt ursprung i kolfiber, hitech och världens kanske främsta racermaskiner. Där vår klubb tävlade mot världens främsta. Där har vi också vår RC-flotta. Samtidigt har vi med oss traditionen i Mjölnir, skölden, Gamla Stan, Djurgårdsvarvet/Beckholmen, och våra klassikerbåtar.

- Vi behåller Mjölnir, guden Tor’s vapen som slungades och alltid träffade med kraft.
- Vi behåller skölden men i enklare form, och med möjligheten att Mjölnir kan användas fristående.
- Vi tar bort krångliga typsnitt och väljer ett läsbart som dessutom finns på alla datorer - IBM plex Sans -Bold i rubrik
IBM Plex Serif -Regular i brödtext
- Vi förenklar färgskalan med en renare gul, och silver som nu blir grå, vi behåller det svarta från kolfibern, lägger till en blå för vatten, och vitt för mer tryckmöjligheter.

OBS att vi visar exempel på placeringar, vi arbetar vidare på skarpt genomförande (t.ex. är hemsidan och slipsen långt ifrån klar :) har du förslag, önskemål eller synpunkter maila Thomas och Marc gm gsysprofil@gmail.com

GSYS nya identitet